Een Winterse Omzwerving

Bajes in Bohemen

Wij houden vol trouw de wacht in Cheb.

Tijdens korte, koude winterdagen zit menig riddertje bij voorkeur knus bij het gezellig haardvuur van de troonzaal. Maar soms gebeurt het dat de wintertijd desalniettemin wordt aangegrepen om een nieuwe expeditie op touw te zetten. Uit vorige verhalen weten jullie ondertussen dat de riddertjes bij de keizer van het Heilig Roomse Rijk in de bovenste schuif liggen. Welnu, de keizer nodigde hen uit in Nürnberg, de Beierse stad waar de queeste van de riddertjes al eerder heen had geleid. Zo vertrokken de riddertjes al dra in volle galop een nieuw avontuur tegemoet.

Na even zoeken in Frankfurt omdat de Notoire Meldingskamer Belangwekkende Stafkaartwijzigingen hen foute informatie had gegeven, bereikten zij bij zonsondergang reeds Nürnberg. Maar helaas, de keizer en zijn gezanten waren de dag voordien zelf vertrokken richting een buitengewone Top in Praag. De keizer verzocht de riddertjes bovendien zich daar bij zijn gevolg te voegen, dus gingen zij maar meteen weer op pad. Ze sloegen hun kamp op in het kasteel langs de rivier de Eger bij de stad Eger, Cheb genaamd in het lokale dialect. Verheugd konden ze vaststellen dat de Weichnachtsmarktgezelligheid deze steden erg gezellig maakt, al hadden ze te weinig tijd om ook nog uitgebreid van de lokale lekkernijen te genieten.

De innerlijke ridder niet verwaarlozen in Plzen.

De volgende ochtend waren de riddertjes helemaal klaar om de laatste mijlen naar Praag te overbruggen. Ze trokken via de aanlokkelijke kuuroorden van Mariënburg, maar vermanden zichzelf om gefocust op de missie te blijven. In Pilsen konden ze het echter niet laten om toch even een ommetje te maken langsheen de brouwerij van Pilsner Urquell. En omdat het toch onverstandig leek om alleen maar op een dieet van pils de reis te vervolgen, reden ze ook nog even langs het stadscentrum waar de gebraden varkens hen toelachten vanuit de lokale tavernes, maar ook vanop de Weichnachtsmarkt waar opvallend veel vleeswaren werden aangeboden.

Op die manier ging de zon alweer onder toen ze de statige stadspoorten van Praag naderden. Ze vonden een goedkope, doch luidruchtige herberg net buiten de stadspoorten waar ook Spaanse, Italiaanse en Chinese ridders reeds bivakkeerden. Het werd meteen duidelijk dat de buitengewone Top de volgende dag in het Praagse kasteel druk bijgewoond zou worden. En inderdaad: het was even wennen aan de drukte in de Praagse binnenstad voor de riddertjes. Van over heel Europa en to ver daarbuiten waren gezanten afgevaardigd die zich ’s morgens allen een weg zochten naar de bijeenkomst in het kasteel. Het was vooral erg druk aan de grote klok in het centrum (niemand wou te laat komen!) en op de nieuwe brug die de Boheemse koning Karel over de Moldau had laten leggen (iedereen moest blijkbaar zonodig naar de andere kant van de rivier!). Maar de riddertjes zijn wel meer gewoon en zo bereikten ze algauw het Praagse hrad waar de bijeenkomst met de keizer stond gepland.

Over de Moldau. Alea iacta est.

Maar oei, wat was dat daar allemaal? De verschillende delegaties van edelen lagen duchtig met elkaar overhoop over een charter waarin zou worden opgenomen dat de steden van het Rijk op een menslievende manier zouden omgaan met aankomende reizigers, ook al hadden zij geen burgerrechten in die stad. Maar – hoewel het charter een vrijblijvende verklaring zou zijn – bleek dat voor enkele steden een brug te ver. De riddertjes vonden de keizer op een plaatselijk Weichnachtsmarktje op het binnenplein van het kasteel, genietend van de culinaire geneugten, maar terwijl hij ook moedeloos dit schouwspel gade sloeg. En toen moest het strafste nog komen. Opeens ontstond er commotie op het plein. Enkele gezanten hadden tijdens een fel oplopende discussie over het charter zomaar de leden van één van de aanwezige regeringen uit het raam gegooid! Door deze defenestratie viel deze regering, pardoes in de mesthoop!

Onderweg in Praag.

Een gedachte over “Bajes in Bohemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *