De missie van Minos

Hoogmoed komt voor den val

Agia Galini schitterde in het zonlicht; een pittoreske haven aan de voet van een bergketen in een inham van de Middellandse Zee. Een paradijs voor vermoeide ridders, dat was zeker, maar de dapperen waren hier niet om uit te rusten! De Minotaurus moest gevonden worden, zou hij zich hier verbergen?

In één van de lokale dorpsherbergen kwam één van onze koene ridders in gesprek met een wat oudere Griekse, die met veel handgebaren vertelde over een lokale mythologische ambachtsman. Een zekere Daedalos had, tussen de winkel met authentieke Kretenzische en die met originele Griekse producten, zijn atelier alwaar hij wonderlijke apparaten vervaardigde. Ongetwijfeld wist hij iets over de verdwijnende stierachtige…

Na een glaasje raki wist Daedalos te melden dat, hoewel hij een uitstekend vakman was, hij nu ook geen mirakels kon verrichten. Zelfs met zijn gepatenteerde wasvleugels kon een stier niet vliegen; dus hij was hier niet van de klif de lucht in gesprongen. Op de vraag “maar waar is hij dan wel heen”, kwam pas na nog een paar glazen raki een antwoord. Het was niet helemaal duidelijk, maar het leek er op dat deze zoon van Minos terug naar het noorden gegaan was; jawel, waar de ridders vandaan kwamen.

Verdorie, het was om de volledige fles soldaat te maken! Weeral in de verkeerde plaats; een mooie en aangename plaats, dat wel, maar toch, weer verkeerd. Na wat gemompel besloten ze dan toch de volgende dag terug noordwaarts te trekken; richting het Venetiaanse Rethymnon. Voor ze daar zouden aankomen bedachten ze om toch even in het binnenland te zoeken, wie weet had het wezen zich verscholen in een oud Minoïsch paleis.

Dit paleis bleek wel niet zo eenvoudig te vinden. Volgens de overlevering vertrok een pad van aan een hooggelegen klooster naar de site, maar dat pad was nog moeilijker te vinden dan de mythische Minotaurus. Gelukkig bleek er nog lokaal georganiseerd vervoer te zijn, want anders was de expeditie geëindigd in een catastrofaal falen. Helaas bleek hij ook daar niet te zijn, maar er waren wel duidelijke sporen van het monster, en die sporen gingen zonder twijfel in de richting van de Venetiaanse havenstad Rethymnon. Allen daarheen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *