Op Bedevaart

Een koninklijk huwelijk

Hèt society-evenement van de zomer zou het worden: het koninklijk huwelijk tussen de Zonnekoning en de dochter van de koning van Spanje, in het mondaine en zonovergoten Saint-Jean-de-Luz. Alle belangrijke personaliteiten in Europa moesten en zouden aanwezig zijn, en dus trokken ook onze riddertjes gepakt en gezakt naar de Atlantische kust.

Na een voorspoedige, doch enigszins vertraagde, reis keken ze uit over de rollende golven van de Frans-Atlantische kust. Pleisterplaats Hendaye, op de grens tussen de Spaanse en Franse kroon, waar tot de tanden gewapende troepen de wacht hielden. Grimmig, maar wel adembenemend mooi.

Onze ridders waren wel niet gekomen om de toerist uit te hangen, maar wel om getuige te zijn van het verbond tussen de machtigste staten van Europa: Spanje en Frankrijk. De kerk was groots, de gastenlijst indrukwekkend, het diner subliem. Kortom, een bijzonder geslaagd huwelijk, waar men in Europa nog lang over zou napraten!

Tijdens een avondlijke wandeling langsheen de kustlijn waren de riddertjes de woorden van de huiskardinaal van het Franse hof indachtig. De man had een sterke indruk achtergelaten en de riddertjes beseften dat zij zich op hun vorige avonturen misschien niet altijd zo katholiek hadden gedragen. Een bezoekje aan het heilige Santiago dieper in de landen van de Spaanse kroon zou zeker geen kwaad kunnen. En ze waren tenslotte nog maar net van huis weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *